Moja Francja
 
 
 
 
 
 
 
 
przepisy francuskie
Alzacja
Bretania
Centrum
Normandia
Pays de la Loire
Rodan Alpy
napoje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brioche w Wandei

Na 12 osób :

1 kg przesianej mąki
2 łyżeczki soli
3 jajka
250 g cukru
150 g masła
3 lyzki śmietany
25 cl letniej wody
50 g proszku do pieczenia
12 cl mleka
2 łyżeczki eau-de-vie (lub mocnego alkoholu aromatyzowanego)
1 łyżka aromatu pomarańczowego

Przygotowanie : 20 min
Pieczenie :
45 min

1/ Rozpuścić proszek do pieczenia z letnim mlekiem i pozostawić w cieple na ok. 10 minut.

2/ Do naczynia wysypać mąkę w stożek i dorzucić składniki. Dolewać stopniowo wody i mieszać lekko, a następnie rozrabiać ręcznie do czasu, aż ciasto nie będzie kleiło się do palców. Zgnieść ciasto w kulę, posypać lekko mąką , przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 3 godziny w ciepłym miejscu, z dala od przeciągów, powiewów powietrza, itp.

3/ Natłuszczyć i posypać mąką blachę do pieczenia. Rozerwać ciasto na 3 kawałki, wystarczająco długie i uformować kształt tradycyjnego chleba. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia na 1 godzinę.

4/ Posmarować całe ciasto pędzelkiem maczanym w surowym żółtku rozcieńczonym z łyżką mleka. Włożyć do rozgrzanego piekarnika ( 180°C, termostat 5) na 45 minut.

5/ W połowie pieczenia, nacinamy chlebki wzdłuż nożem.

6/ Wyjmujemy i pozostawiamy na 2 godziny do ostygnięcia.